Thoreau’s Cabin by cc-studio


Thoreau's Cabin by cc-studio

Amsterdam based architectural practice cc-studio replaced a 1966 storage and break shelter for park maintenance in Noorderpark in Utrecht with a 35 square meter cabin. The cabin provides a warm and dry place for tired volunteers that maintain the park. The new cabin maintains the similar size and function of the old structure, so it was built without permit.

Thoreau's Cabin by cc-studio

From the architects, “Hidden in the forest and covered by lush foliage, the volume has been shaped so that it reveal its presence only at the very last moment. Two large sliding doors open up the entire corner of the building blending the interior with the surrounding open space; a little green meadow where sheep graze to keep the young trees at bay.

Thoreau's Cabin by cc-studio

With neither running water nor electricity, local firewood is used to fuel the kitchen and fireplace. This sculptural hearth forms the heart of the cabin, which includes a storage room, washroom, and eating space. The hearth supports a folding aluminum-clad roof structure, which creates a protective yet open canopy that blends into the surrounding flora.

Thoreau's Cabin by cc-studio

The architecture of the cabin complements the pastoral elegance of the park. You can almost picture Thoreau writing Walden here.”

Thoreau's Cabin by cc-studio

Thoreau's Cabin by cc-studio

Thoreau's Cabin by cc-studio

Thoreau's Cabin by cc-studio

Thoreau's Cabin by cc-studio

Photography: John Lewis Marshall