Kinosaki Residence in Japan by Puddle


Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Japanese architectural practice Puddle have renovated and transformed a former “kenban” (a place for geisha performers from the onsen to gather) into a family residence. The 50 years old building is located in Kinosaki Onsen, Hyogo Prefecture, one of the leading onsen areas in Japan with a history of over 1300 years.

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

From the architects, “The dynamic elements of the third floor include the kitchen at its center, two dining areas, a slightly raised living area designed on a former performance stage, and a studio for the owner’s wife – who is a manga artist – all in balance with one another in the warm, open space. A large beam made of chevron-shaped boards, which is part of the existing structure, surrounds this entire space. We only discovered this beautiful beam structure after deconstructing the ceiling, and to be able to expose it for the first time in 50 years was a very exciting detail to add.

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Finding the balance between these modest, yet important elements – an existing structural beam and the owner’s personal belongings – was crucial. To find a way to privilege and acknowledge both, highly influenced all the design details of the entire space.

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

One example is the choice of flooring – its width and coloring. And another example is that we avoided the use of white for any paint coating, but instead, selected four different tones of gray. The effect we were aiming for was to accentuate the existence of the beam structure, and at the same time, to give the entire space a sense of depth.

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

In contrast, the second floor was designed to have a more passive function, with the entrance, bathroom, and bedrooms at its center. The entrance is purposely located on this floor in order to give a sense of anticipation towards the floor above.

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Because of the bamboo forest surrounding this residence, we needed to consider the problem of humidity. Thus, for the master bedroom, we decided to use diatomite earth from Hokkaido as the finish for the walls and ceiling, as this material has natural humidity adjustment properties.

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

And whilst decision to use diatomite earth was of course to solve the humidity problem, there was an additional, more meaningful reason for this decision. The construction company for this project is operated by the owner’s high school friend. The company first started as a small team of skilled plasterers, so we were very much interested in incorporating their skills in our design. So, like the finish to the master bedroom, the second floor consists of many other areas with a “plastering” type finish (by coating). The bathroom sink, for example, adopts this concept of “coating”, by finishing the veneer with a thin layer of FRP resin, applied at the hands of a skilled plasterer.

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Finally, the ground floor is currently left untouched after deconstruction, exposing its skeleton structure. This space will remain in this state, free to be designed and used in any which way, as the owner continues to meet new people, and encounter new things with which to fill this space, in the near future and for a long time to come.”

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Kinosaki Residence in Japan by Puddle

Photography: Takumi Ota