Blurring Boxes Residence by Architensions


Blurring Boxes Residence by Architensions

Brooklyn, New York based practice Architensions have renovated and added extensions to an existing townhouse in Brooklyn. The idea behind the renovation and extension work was to fuse the interior spaces with the outdoor landscape through the creation of ground-up pavilions.

Blurring Boxes Residence by Architensions

From the architects, “Two main pavilions have been juxtaposed to the existing building— in a way to have an unobstructed view of the garden through the windows and also blurred views — obtained from the partial over imposing of a wooden screen to the addition facades. The exterior cladding is achieved layering vertical wooden slats of Shou Sugi Ban (or Yakisugi), an ancient Japanese exterior siding technique that preserves wood by charring. The two volumes are devoted to sound/vision and smelling/tasting activities and they complement the existing functions with natural light being the main component of the white bare interiors minimally furnished.

Blurring Boxes Residence by Architensions

The experience is extended to the landscape outside where the original bluestones have been restored and reused as the material for the hardscape that leads the user to a third volume: a shed-like typology balloon frame construction. This third programmatic element is providing the function of isolation for meditative activities and it serves as a winter plants shelter for the garden.

Blurring Boxes Residence by Architensions

The sectional shape of the three pavilions revolve around the presence of skylights with different configurations that capture the sun and the diffused light reflecting from the trees, making the interior changing with the seasons and further connecting with the exterior.

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Blurring Boxes Residence by Architensions

Photography: Cameron Blaylock